Szerző: venczakmarianna | 2010. augusztus 22.

Kipróbált, bevált receptek gyűjteménye

Azért indítom útjára most ezt a blogot, hogy remélhetőleg egy végeláthatatlan receptgyűjteményt sikerül kollektív erővel összegyűjtenünk, de csak is olyan receptekből, melyek a házi tűzhely mellett készültek és nagymamáinkat meghazudtoló eredménnyel kecsegtetnek.

Mivel itt a lecsó szezonja kezdjük mindjárt ezzel:

Jómagam bogyiszlói paprikát vásárolok és tapasztalatom szerint lucullusból a paradicsom is finomabb, de igazából bármelyik paradicsom megteszi, amelyik a piacon majd kicsattanva kiált felénk:) Hagymából a makói tökéletes.

No nézzük a hozzávalókat:  dupla annyi paprikát szoktam venni (induljunk fél kilóval), mint paradicsomot és 3 szép nagy fej vöröshagymát hozzá.

Az aprítást a hagymával kezdem, olajon megdinsztelem jó üvegesre, majd hozzá dobom az alaposan összeaprított paprikát, paradicsomot, 2 gerezd fokhagymát és egy kb. 15 dkg. szalonnát, 15 dkg száraz kolbászt (én a csabait szeretem-fontos, hogy jó ízt adjon neki). Össze pirítom az egészet, kap piros paprikát, annyit hogy szép színe legyen (általában a kolbi ad neki, ha kell még egy pici, pótoljuk). Kap  2 dl vizet, egy erőleves kockát és egy fedőt a tetejére.

Időnként rá kell nézni, ha már fortyog az egész és megkavargatni ne kapjon oda. Addig szoktam főzni, míg a paprika és a paradicsom szinte pépessé összefő és minimális szaft marad alatta. Ekkor besűrítem  4-5 tojással, melyet beleütés után azonnal el kell keverni, hogy szépen egyenletesen eloszoljon benne. Amikor látjuk, hogy a tojás rendesen átfőtt, megszilárdult, le lehet zárni az egészet. Szeretem így, mert marad tunkolni való szaft is és ugyanakkor kellően sűrű lesz az egész.

Ropogós friss, foszlós fehér kenyér illik hozzá.

Jó étvágyat kívánok:)


Hozzászólás

Kategóriák